İkinci Günde Neler Yaşandı?

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un ikinci günü de kalabalık koridorlar, programlar ve seminerlerle başladı.
İkinci günde neler yaşandı?

Hosted Buyer Programı

Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Asya ve daha birçok bölgeden alıcılar, tedarikçilerle tanışmak ve yeni ortaklıklar kurmak amacıyla İstanbul’a geldi.

Fuarın konuklarından biri de Katarlı HBK Contracting Company’nin Satın Alma Müdürü R. Venkatesan oldu. Venketesan şunları söyledi: “Yapı Fuarı– Turkeybuild İstanbul’a gelme amacımız hem yeni tedarikçi ve alt yükleniciler bulmak hem de şirketimizin ufkunu genişletmek. Daha ikinci günden hem Yapı – Turkeybuild Hosted Buyer Lounge’da hem de katılımcıların kendi stantlarında birçok toplantı gerçekleştirdik.

Achim Menges ile doğadan ders alma

İkinci günün en önemli konuklarından biri de Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım ve İnşaat Enstitüsü’nden Prof. Achim Menges oldu. Enstitüsü, doğayı ana prensip olarak alarak Almanya içi ve dışında inşat projelerinde yeni fikirler uyguluyor.

Prof. Menges, tasarımında bir denizkestanesinin kaplamalı iskeletinden ilham alınan Landesgartenschau fuar salonu projesini Yapı Fuarı– Turkeybuild İstanbul’da sundu. Projede iç içe geçmeli ahşap elemanlar aracılığıyla duvar ve çatıların tüm yük taşıma yapıları koza şeklinde inşa ediliyor. Doğadan ilham alınan bu tasarım, ağırlık ve malzemede önemli miktarda tasarruf sağlıyor (fuar salonunun 605 m3’lük alanı için sadece 12 m3’lük ahşap kullanıldı) ve aynı zamanda salonun tüm ahşap döşemelerine yetecek kadar parça ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu tekniğin yapısı sayesinde ciddi derecede ince parçalar elde edilmiştir.; ahşap iskeletin ortalama kalınlığı sadece 50 mm’dir.

Menges ve enstitüsü bunlarla da yetinmiyor. Bu başarıdan yola çıkan Menges, enstitüsün edinimlerini daha büyük ve iddialı projelere aktarıyor. Sürdürülen projeler arasında 170m’lik bir alanın 30m’sini kaplayacak, daha konvansiyonel şekilli bir fabrika çatısı bulunuyor.

Bu teknik aslında oldukça hafif; inşaat sektöründeki esas hareketlilik, Menges’in fikrinin uzantılar adına sunabileceklerinden kaynaklanıyor. Mevcut yapıların üstünde inşaat bıçak sırtında olsa da bu iç içe geçmeli iskelet sisteminin inceliği ve doğruluğu, inşaat işlerinin çok daha iddialı bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Enstitü, Almanya’daki çok katlı bir otoparka iki kat ekleyerek başlangıcı yavaş yapıyor; fakat bu tekniğin sunduğu olasılıklar ve ağırlık tasarrufları hem müteahhitlerden hem de proje sahiplerinden büyük ilgi görüyor.